top of page

רעיונות לגיבוש מחלקתי

הייחודיות של סדנת אימפרוביזציה היא ביכולת של הפעילות להשתנות בהתאם למחלקה אותה רוצים לגבש. לפני כל פעילות מתקיימת שיחה עמוקה עם המזמין בה לומדים את הצרכים של הארגון, הנקודות אותם צריך לחזק באותה מחלקה עד רמת הפרט.

 

מכיוון שבארסנל התרגילים יש למעלה מ 600 משחקונים שונים, הדבר מאפשר לנו ביתר קלות לתפור את הסדנא בהתאם לצורך הגיבושי ואף להתאים את סוגי התרגילים לסוג העובדים והאופי הארגוני.

 

יש הבדל משמעותי בין סדנת מנהלים ולבין סדנא למחלקת מכירות שברוב המקרים מכילה תכנים מעשירים מעבר לפעילות המגבשת. הדבר מתאפשר מכיוון שכל משחק שמבצעים יש בו את המבנה והכללים שלו ומהצד השני את התוכן שניתן ליצוק אליו.

 

ניתן להתייעץ טרם סגירת הפעילות על הרעיונות השונים שלנו בעזרתם ניתן להגיע לגיבוש מחלקתי אפקטיבי. 

המטרה שלנו היא לייצר חוויות חיוביות, שילכו עם הקבוצה לאורך תקופה. היכולת להשיג את אותה תחושה מעצימה על ידי פתיחות קולקטיבית שתביא בסופו של יום לזכרון קולקטיבי של  אותם רגעים שיצרו חיבורים חדשים חזקים יותר ומגבשים.

ערב גיבוש מחלקתי מוצלח נבחן לא רק במפגש עצמו. אנו בונים את המפגש על מנת לייצר את האפקט גם בשבועות שיגיעו לאחריו.

סדנת גיבוש 

אז נתחיל בהגדרה של סדנת גיבוש

מה אומרת לנו המלה סדנה? קשישים, או מי שלמד קצת הסטוריה, ייזכרו בסדנאות היזע הידועות לשמצה מתקופת ההגירה המונית של יהודים ממזרח אירופה לארה"ב. מה התחולל שם? אנשים חסרי כל, ללא אפשרויות, ללא סיוע מקרובים, ידידים או רשויות המדינה, עבדו שעות ארוכות בתנאים בלתי נסבלים בשכר זעום. אה, משהו כן היה להם- שאיפות. הם שאפו שהדור הבא שלהם יחיה כבר ב"מדינת הזהב", כפי שכנו את הארץ אליה הגיעו, בתנאים שונים לחלוטין, כבני המקום מלידה.

סדנה, בשמושה הרגיל, היומיומי, היא פשוט בית מלאכה. המלה נגזרה מהמלה "סדן", המשמש בעלי מלאכה כמו הנפח; בגרסא הארמית, "סדנא", נמצא אותה בבטוי "סדנא דארעא חד הוא" (סדן הארץ אחד הוא) ומילון אבן-שושן מסביר שבכך הכונה : מנהגי בני האדם דומים הם בכל מקום.

אם כן, האסוציאציות שיופעלו בנו למשמע סדנה עשויות להיות: לחץ, צפיפות, עבודה קשה, תוצר אחיד; ואולי גם – שאיפה לשנוי, לשפור.

ומהו גיבוש? המלה נגזרת מהמלה "גביש" המזכירה לנו בדולח, קריסטל, דברים יפים ונעימים. הבה נעיין במשמעות הפיסיקלית של גביש:

המאפיין העיקרי של גביש הוא סדר פנימי ארוך טווח, כלומר, קיים מבנה בסיסי, הנקרא תא יחידה, החוזר על עצמו למלוא המרחב, בדומה לאריח שבאמצעותו מרצפים חדר גדול. פעמים רבות הסדר הקפדני של המבנה הפנימי מתבטא בצורה החיצונית של החומר, כלומר, לפעמים יש לגבישים צורה יפה בעלת סימטריה מובהקת.

הסדר הפנימי של הגביש יוצר "קווי שבירה" טבעיים, שלעיתים מאפשרים במאמץ קטן לשבור את המבנה.

כלומר, מגביש נבין: יופי, סדר, אבל גם אפשרות שבירה ופצול.

אז- סדנת גיבוש זה משהו טוב, רע, רצוי או לא? כמו בהרבה מקרים בחיים אי אפשר להשיב על שאלה זו תשובה אחת ממצה.

הבה נתבונן בסדנת הגיבוש הדרמטית והמקיפה ביותר שפעלה כאן אי פעם, זו הידועה בשם "כור ההתוך".

מדיניות כור ההיתּוך שנקטה המדינה בשמנות ב50 וה60 נועדה לשלב את העולים, שהגיעו מארצות שונות ומתרבויות שונות, בתרבות אחידה, וכך ליצור זהות ישראלית משותפת. מדיניות כור ההיתוך התעלמה במכוון ממגוון התרבויות שהביאו אתם העולים מארצות שונות. התרבות הישראלית שביקשה המדינה לפתח ולהטמיע בקרב העולים, התבססה בעיקר על התרבות שהתפתחה ביישוב בארץ ישראל, ועל התרבות האירופית שהביאו אתם העולים בעליות הראשונות. מערכת החינוך וצה"ל - היו שני הגופים המרכזיים שסייעו בביצוע מדיניות כור ההיתוך במטרה לבנות חברה אחת בעלת ערכים משותפים, ובאמצעותה לחזק את חוסנה הלאומי של המדינה.

מתנגדי המדיניות מדגישים בעיקר את ההתנכרות וההתעלמות מן התרבויות של העולים, ובייחוד - של העולים מארצות האסלאם.

כלומר, אין טוב בלי רע. המטרה היתה מוצדקת, אך לשמה קדשו אמצעים שליליים.

מה מגבש חבורת בני אדם שאולי יש ביניהם קשר, אך לא חזק מספיק, או אין כל קשר? גיבוש יכול להווצר סביב אהדה לקבוצת ספורט מסוימת. כל אוהדי הפועל כפר אפרסמון גודשים את יציעי אצטדיונה שעות לפני תחלת המשחק, שרים שירי עדוד, אולי גם משתתפים בעמותת אוהדים ומן הסתם מתחזקים קבוצת וואטסאפ דינמית.

גיבוש יכול להווצר סביב עקרון שלילי, כמו שנאה: מאבקם של תושבי עין אבוקדו במסתננים מטובלו שגודשים את עירם המצוחצחת מגבש אותם בהפגנות, מחאות, עצומות  ועלול להגיע גם לפעולות אלימות.

סדנת גיבוש מוצלחת תפעיל אמצעים כמו: לחץ, צפיפות, עבודה קשה, מתוך שאיפה לשנוי, לשפור, כדי ללכד חבורת בני אדם סביב עקרון חיובי או מטרה חיובית.

הטבע עושה זאת עידן ועידנים. גבישים המכונים פיאזו-אלקטריים, יוצרים זרם חשמלי כשמופעל עליהם לחץ. צפיפות של אורגניזמים מעודדת שרידת המותאמים ביותר, עקרון בסיסי של האבולוציה.

וכעת, לאחר שהפחדנו אתכם כהוגן, נספר לכם על היחוד של "בגונה גיבושים". גם אתם, מן הסתם, זוכרים את ספור הילדים על התחרות בין השמש לרוח מי תגרום לאדם לפשוט את מעילו. ובכן, אנו מבינים שבאמצעים שליליים אין משיגים תוצאות חיוביות לטווח ארוך, אלא לכל היותר לטווח קצר ועם תוצאי לואי שליליים. ולכן, גם אם במהלך הדרך תתקלו בסיטואציות לא נעימות, מובטח לכם כי תתגברו עליכם. תגלו כוחות חבויים בעצמכם, או שתקצרו את פירות שתוף הפעולה שתלמדו לשלב בצורה אפקטיבית במהלך העבודה.

תצאו מכאן עם מטען של חוויות חיוביות, מעצימות, ואולי תופתעו לגלות שלאחר זמן, כאשר נזכרים בחויות המעיקות, זה יהיה זכרון חיובי! בהצלחה שהושגה לאחר מאמץ והתגברות על מכשולים יש ספוק רב יותר מאשר בהצלחה שבאה בקלות. בהזכרות קולקטיבית בחוויות כאלה יש משום הגיבוש-שלאחר-הגיבוש.

מאת: אבישי ג. ליוביץ

יועץ פדגוגי

bottom of page