אימפרוביזציה - הכנה לכל סיטואציה
על מנת לאלתר נכון ולהיות מוכנים לסיטואציות וקונפליקטים אנו חייבים להיות ערוכים לחשוב מהר ולהגיב נכון. מאד קל להגיד שזה מה שצריך לעשות, אבל השאלה האמיתית כיצד ניתן לעשות זאת. והתשובה היא כמו בהרבה דברים בחיים היא אימון.
אנחנו נאמן אתכם להרגיש נינוחים למקרה שתהיו מותקלים בכל קונפליקט שיכול להגיע.
קודם כל להרגיע את סף הלחץ ע"י זה שהתאמנת על "יבש" בסיטואציות שונות בתנאים קשים יותר, עם מגבלות שבאות כחלק מהתרגילים, מגבלות שמהוות משקולות על המוח. בעולם האמיתי אין אותם משקולות, אלא רק הלחץ שמדובר במציאות ובקונפליקטים אמיתיים.
חלק מהמשקולות הן גם הצורך להפעיל צד אחד במוח שאמור להמציא את הסיטואציה ולייצר יש מאין. כאן נכנס הפן היצירתי. היצירתיות היא כלי חשוב הן ביצירת הסיטואציה והן במציאת הפתרון, ביצירת התשובה הנכונה שלא תמיד קיימת גם במציאות.
שליפת התשובה לרוב דורשת יכולת לספר את הסיפור. לדעת להעביר את המסר לצד השני באופן שיספק פתרון הולם לאותו קונפליקט. גם כאן נכנס האימון. היכולת שלנו להעביר את המידע באופן מדוייק. הניסוח של התשובה שלנו, הקצב והטונציה שלה לעיתים יותר חשובים מהתשובה והם חלק בלתי נפרד מהמסר.
הפתרונות לא תמיד נמצאים בראש שלנו, ניתן למצוא אותם בסביבה, ולכן חשוב לפתוח עיניים ולהכיר את הסביבה טוב. הפרטנר שאיתו אנחנו מתמודדים הוא חלק קריטי בסביבה ורוב התשובות שלנו נמצאות אצלו, וכאן נכנסת לתמונה הפעולה הכי חשובה - הקשבה.
חייבת להיות כאן הקשבה טוטאלית, חובה עלינו ללעוס כל מילה שנאמרת, לעכל אותה ולשמור אותה בזכרון. היא תלמד אותנו הכל על מי ממולנו, מה חשוב לו, מה הוא רוצה ואיך יגיב למה שאנחנו נזרוק עליו.
עלמנת לייצר את ההקשבה לסביבה ולפרטנר עלינו להיות ב"כאן ועכשיו" - לנתק אותנו מכל מה שלא קשור לסיטואציה ולהבין שהזמן הנוכחי הוא כל עולמנו - להיות ברגע.
כאן נדרש אימון של ריכוז, ללמד את עצמנו להתנתק ולתת את מלוא התשומת לב לסיטואציה.
היכולת שלנו לאלתר בזמן אמת תלויה בגורמים האלה.
למידת אימפרוביזציה היא המנוע למוכנות שלנו לקונפליקטים. הסדנאות מאפשרות שלנו להתאמן לאחר שלמדנו איך להתאמן - מה נדרש מאיתנו מבחינת כלי משחק בכדי לחזק את שרירי החשיבה שלנו.
כמו חדר כושר נכנס לאימון - כשלב ראשון נבנה יחד את מכשירי הכושר שלנו, נבין כיצד כל אחד ממכשירי האימפרוביזציה שלנו עובד ולאחר מכן נתאמן עליו ומפעם לפעם נשלוט יותר והמוח שלנו יתחדד
היכולת שלנו לאלתר ולפעול באופן הכי מהיר והכי מדויק. היא דבר שניתן להתאמן עליו. קל להבחין שאנשים שמאלתרים יותר טוב מוגדרים כיותר מצליחים. לוא דווקא בעבודה, אלא גם בשאר תחומי החיים. ברובם אלה אנשים שמצליחים לייצר תקשורת יותר טובה בעזרתה מגיעה ההצלחה שלהם להתמודד עם אתגרים בהחיים מציבים לנו במהלך הדרך הטלטלה הזאת. תקשורת טובה היא המפתח שלנו להתקדם יותר אם מדובר ברמה הזוגי, ברמה הקרייריסטית וברמת התפקוד היומיומי
אילו יכולנו לאלתר יותר טוב היינו יכולים להשתפר ביכולת להתמודד עם קונפליקטים ולפתור אותן בצורה הכי טובה לא רק עבורנו אלא גם עבור הפרטנר שלנו. זאת אומנות הניתנת ללמידה. אילתור זה לא איזה משהו שהוא מולד אין ספק שיש לחלק מהאנשים כישרון לבצע את זה בצורה יותר מהירה אולי הם חושבים יותר מהר אולי המוח בצד היצירתי שלו יכול לאפשר להם לאלתר טוב ולשכתב את עצמם בזמן אמת.
היכולת שלנו לזהות את הסיטואציה להבין אותה ועל בסיסה לאלתר בצורה הכי נכונה היא הבסיס לאלתור איכותי.אלתור שיאפשר לנו להתמודד עם כל מה שיבוא בדרכינו. אמירות מהסוג של "אותי קשה להתקיל" יכולות לבלבל. כי התקלות במהלך החיים באופן שלא צפינו - יהיו, הרעיון הוא להיות מוכנים, דרוכים, רגועים וחדים באותה נקודת זמן. כל התורה של האימפרוביזציה היא לחשוב מהר ולהגיב באופן הכי נכון. אילתור טוב הוא אילתור שלא צריך להתכונן אליו, אבל כן חשוב להתאמן עליו. בדיוק כמו פסנתרן שאצבעותיו רצות על הקלידים כשרואה למולו תווים מולו, כך אותו מאלתר יגיב באופן אורגני ובקלילות דומה.
אימון נכון שיעבוד על ריכוז, יוכל לאפשר לנו למקד את המוח בעיבוד המידע החדש וייצור מענה הולם. אין צורך להיות מופתע כל הזמן בכדי להתכונן. סדנא שממטירה רצף של הפתעות והתקלות תאיץ את התהליך ותאפשר לבנות אסטרטגיה נכונה לפתירת קונפליקטים במינימום זמן ומקסימום יצירתיות.
אם אנחנו מודעים לסיטואציה מסוימת שבה קיים סיכוי סביר להיווצרות קונפליקט שאיתו נצטרך להתמודד, אז כן כדאי לעשות את הדבר הנכון להתכונן ולהתארגן מראש לאותה סיטואציה אבל בחלק גדול מהמקרים כמה שלא נכין את עצמנו, זה לא יעזור. יש מקרים בחיים שבהם אנחנו לא יכולים לדעת מראש לאן דברים יתגלגלו, מה שמובילו אותנו למצב בו אנחנו מופתעים עם פה פעור או עם טקסט שלא היה נכון עבורנו להוציאו מהפה. במקרים אלה באה לעזרתנו האימפרוביזציה היכולת ליצור את אותם חיבורים במוח, לייצר קשרים מהירים בעזרת מסלולים שעבדנו עליהם והם מוכרים לנו. התשתית שבנינו במהלך האימונים היא סוג של כישור חיים שיכול להציל ולפתור לנו את הבעיה בה נתקלנו.
תכנון אסטרטגייה בה חושבים מראש מה להגיד ואיך להתמודד במקרים בהם אנו מעריכים את הלך הדברים היא כן דבר נכון. לעיתים גם התכנון הטוב ביותר יכול להביאנו למצב שלא ידענו שנגיע אליו ובתוך אותה סיטואציה נאמרו משפטים שלא ידענו שיאמרו ואז אנחנו מתחילים לגשש בחשכה. כישורי אימפרוביזציה הן סוג של פנס במקרים כאלה. אנחנו תלויים בעצמנו וביכולת אלתור של הפרטנר שאיתנו. עכשיו השאלה היא האם אותו פרטנר הוא בעדנו או נגדנו באותו קונפליקט שנוצר. המטרה שלנו היא להצליח לפתור את הסיטואציה הזאתי לטובת כל הצדדים או במקרים מסוימים לטובתנו אם זה ניהול משא ומתן או מכירה אימפרוביזציה היא כלי חשוב וקריטי על מנת לייצר הצלחה.
הרבה חושבים שרמת אימפרוביזציה גבוהה היא לדעת מה להגיד במצבים ספציפיים והתשובה היא לא רק מה להגיד אלא איך להגיד את זה, באיזו טונציה, ובאיזה טיימינג. הטיימינג הנכון שבו אנחנו רוצים להגיד את אותה בחירת מילים. האם ניתן לענות דבר אחד שאנחנו יודעים שאנחנו רוצים ואז לענות דבר אחר שהוא נכון יותר לנו. האם לענות קודם את זה ולהכין את עצמנו לכך שאנחנו נרצה להעלות את הדבר השני בשלב הבא ולא בשלב הנוכחי כי זה מה שמשרת את הרצונות שלנו כרגע. אולי זה מה שיתן לנו את הפיתרון האולטימטיבי ולכן זה לא רק מה להגיד איך לאלתר ורבלית אלה מה הצורה שבה אנחנו רוצים להגיד האם אנחנו רוצים להגיד את זה בווליום מסוים האם אנחנו רוצים להגיד את זה בצורה אסרטיבית יותר אבל יותר מזה וזה גם מה תנועות הגוף שלנו משדרות. איך הפנים שלנו נראות, האם אנחנו עוצמים את העיניים האם אנחנו מצמצמים אותן? האם האמירה משתלבת עם חיוך? האם זה קורה עם כיווץ גבות? כיצד אנחנו בוחרים להגיב את אותה תגובה לא רק האמירה עצמה אלא גם התגובה על ידי שפת הגוף שלנו והעוצמה שבה אנחנו משדרים את אותו טקסט אנחנו יכולים להגיד אותו מאוד מהר אנחנו יכולים להגיד אותו לאט וברור אנחנו יכולים להוביל אותו בצורה של סטקטו בצורה קטועה ולהסביר שככה אנחנו רוצים את מה שאנחנו רוצים לעיתים הדבר הנכון או להגיד את הדבר ההפוך על מנת להשיג את מה שאנחנו רוצים אנחנו לא רוצים להיות גלויים ומספיק פתוחים. המטרה שלנו להוביל את הצד השני למקום שיביא לנו את הפיתרון באופן שמתאים לנו ולא להגיד את זה כי אם נגיד את זה באופן מסוים, בטונציה מסויימת בשפת גוף אחרת, אנחנו עלולים לקבל תוצאה הפוכה ממה שהיינו רוצים ולכן מאוד קריטי לדעת להגיד מה אנחנו רוצים באופן (שפת גוף, טונציה, קול וטיימינג) כל זה אי אפשר לתרגל במצבים אמיתיים (על רטוב) או מקריאה אלא רק בתרגול על ידי סימולציות.
אילתור נכון יתבצע על ידי שני פרטנרים שמנהלים סיטואציה והתרגול שלהם יתבסס על כך שלשניהם יש רצון מסוים וכל אחד מהם רוצה דבר ספציפי והם מתקילים אחד את השני באופן שכל אחד מהם לא יודע איך הוא יותקל. ובכך הם מתרגלים את כל השלבים של ה"מה להגיד" "איך להגיד". יכולים להבחין בתוצאות מול הפרטנר ואף להרגיש את עצמם במצבים שונים שבעולם האמיתי לא חשבו שיש בהם את היכולת לנהוג אחרת, כי לא רצו לצאת מאזור הנוחות שלהם, מהמוכר. מכיוון שאנחנו לא יכולים לתרגל ביומיום את אותה התנהגות על רטוב, הדרך שלנו היא לתרגל את זה על יבש ולהתנסות בהרגשה בה אנחנו צריכים להשיג דבר וכיצד אותו ניסוי יאפשר לנו כמו מראה לתת תמונה ברורה על האופן בו אנחנו מתנהגים ועל הדרך אנחנו מאמנים את הראש.
יכולת אלתור לא נדרשת רק במצב של התקלות. האימון הבסיסי עובד על היכולת שלנו לחשוב מהר. החשיבה המהירה מאפשרת לנו להגיב באופן יעיל במקרים בהם הזמן מוגבל או מרכיב הזמן חשוב. לדוגמא, אתם מבקרים אצל רופא מומחה שנותן לכם מידע חדש שלא ידעתם וזה הרגע שלכם לשאול של שאלות או לבקש הבהרות. לאחר שתסיימו את הפגישה יכול להיות שזה כבר יהיה מאוחר. התגובה שלכם בזמן אמת מאפשרת לגעת בנקודות כשהטיימינג נכון, כשהכל "טרי" והחלטות יכולות להתקבל בצורה נכונה יותר.
תרגילי אימון יכולים להכין אותנו להיות בכאן ועכשיו, להיות חדים ומרוכזים. יש לא מעט תרגילי ריכוז שההשפעה שלהם היא לטווח ארוך ותעמיד אותנו בשיא הריכוז ברגעי החלטה.
חלק גדול מיכולת האלתור נבנית מהבטחון העצמי שלנו שאנחנו מסוגלים לאלתר נכון. הרי בצענו תרגילים קשים ומורכבים הרבה יותר מהמצבים במציאות, אז כמובן שנוכל להתמודד עם הסיטואציה הניצבת בפנינו בחיים האמיתיים
הסדנאות מאפשרות לנו להוכיח את באופן ממשי את היכולות. התרגילים והסיטואציות שחלק מיכולתן זה הזכירות שלהן ולכן יאפשרו למוח שלנו לחזור אליהן ולחזק את האמונה ביכולות.