top of page

אז מה ההגדרה של אימפרוביזציה?

אימפרוביזציה היא בעצם היכולת לאלתר על המקום ללא חשיבה מוקדמת. היכולת ליצור משהו ללא הכנה, והיצירה הספונטנית הזאת ניתן לראות אותה במגוון תחומים. בעצם ניתן לאלתר לדוגמא, בנגינה, בתנועה, במשחק וכמובן בפורמט המוכר - שיחה/דיבור שוטף.

כל ביצוע פעולה ללא מחשבה מוקדמת יכול להיות מוגדר כאימפרוביזציה. בסדנת אימפרוביזציה אפשר לאמן את המוח לחשוב יותר מהר וגם לבחור את האופציה הכי אופטימלית לתגובה. וזה יכול לקרות בכל מצב בחיים, כמעט בכל שיחה שלנו אנחנו מאלתרים. אנחנו לא יושבים מנתחים, בונים אסטרטגיה, חושבים מראש ואז מגיבים. אנחנו מגיבים מהר ברוב המקרים בלי לחשוב. יש לנו מספר אופציות למענה בהם אנו יכולים לבחור ויש לנו מאות נוסחים שונים להגיש את אותם תגובות.ברור  שברוב המקרים המצב הוא לא קריטי ולא יקרה כלום אם אנחנו נגיב כך או אחרת כי ביום יום השוטף שלנו אנחנו כמעט תמיד יכולים לתקן ולשנות את התשובה שלנו או להסביר אותה מחדש ועדיין הכל יהיה בסדר, אך יש מצבים בחיים שהיכולת לאלתר היא מאוד משמעותית יש רגעים בהם אנחנו חייבים לבחור את התשובה הנכונה את הנוסח הנכון ואת הטונציה הנכונה על מנת לקבל את התוצאה הרצויה. מצבים כאלה יכולים להיות בגזרת הקריירה, אם זה בראיון עבודה, פגישה חשובה, ישיבת הנהלה, משא ומתן, מכירות, שירות לקוחות וכדומה.  

 

במקרים אלה דרך התגובה שלנו חייבת להיות מאוד מדויקת על מנת לקבל את התוצאה האופטימלית. אם לא נגיב נכון במקרים אלה, אם לא נבחר את הנוסח הנכון את הטונציה הנכונה, אנחנו יכולים בסופו של דבר למצוא את עצמנו בתוצאה לא רצויה ורק בגלל שהמוח שלנו לא מספיק מאומן לתת הוראה להגיב כמו שהיינו באמת רוצים. יכול להיות שאם היה לנו הרבה זמן לחשוב היינו בחורים בדרך אחרת, אבל מכיוון שכמות הזמן הנורמלית לתגובה היא ברוב המקרים בערך שניה, אז אנו נותנים יותר חשיבות לענות מהר על חשבון הרצון לענות נכון. מה שקורה בפועל הוא שבחלק גדול מהמקרים אנו עונים לא את התשובה שהייתה הכי כדאית באותו רגע. אנחנו בוחרים את הנוסח הלא נכון ואנחנו מאלתרים בצורה שגויה.

כאן באה לעזרתנו סדנת האימפרוביזציה. מטרתה לאמן את המוח שלנו בדיוק לקראת המצבים האלה נכון שבחלק גדול מהמקרים אנחנו מאלתרים באופן אוטומטי וזה לא קריטי, מה שגורם לנו לעיתים לחשוב שאנחנו די טובים בזה. אך כמו שהסברתי יש מקרים בהם אילתור נכון ובחירה נכונה של מילים היא קריטית ולא רק בעבודה זה יכול להיות בזוגיות. אם בתחילתה, (שלב הדייטים), זה יכול להיות בחלקה יותר עמוק של הזוגיות עם כל הקונפליקטים של חיים בשותפות. מן הסתם כמות המצבים בהם יכול להתעורר קונפליקט היא אינסופית: מול הגננת בגן, המרצה שלך באוניברסיטה, ומהצד השני אם אתה מרצה או מנחה קבוצות  והתקילו אותך בשאלה ואתה צריך לדעת איך לענות, לעיתים גם במצבים בהם אין לך באמת תשובה, אבל אתה חייב לשמור על המקצועיות, להראות אסרטיביות ולדעת כיצד נכון עבורך להגיב כשעשרות עיניים בוחנות אותך אותך בזכוכית מגדלת.

 

אם נחזור לגזרת העבודה והנה אתה מוצא את עצמך בתור מנהל שעובד פונה אליך ומפתיע בבקשה שלא יכולת לצפות מראש. אתה חייב לדעת לבחור את התשובה הכי נכונה, בלא מעט מקרים התשובה האופטימלית היא להכריז שכרגע אין תשובה ולדחות את המענה על מנת לעשות חשיבה עמוקה וממושכת. גם שם לעיתים נדרשת יכולת אלתור ויצירתיות על מנת לפצח בעיה שהתעוררה. סדנת מנהלים יכולה לספק לא מעט כלים בנושא.

אז הבנו שצריך לאמן את המוח לפעול בצורה גם מהירה וגם יעילה על מנת שנוכל לבחור את התשובה הכי מדוייקת כך שלא נקלע למצב בו כעבור רבע שעה אנו מצטערים על בחירה התגובה שלנו ואז אומרים לעצמנו "אוי! הייתי צריך לבחור את התשובה הזאת. מה חשבתי לעצמי?"

האימון שלנו בכל הקשור לאימפרוביזציה נותן לנו כלים להיות יותר יצירתיים להקשיב לסביבה ולבחור מתוך המידע שמגיע מהפרטנר שלנו את התשובה הכי נכונה. ההקשבה היא אחד האספקטים עליו אנו שמים דגש. תורת התגובה לא יכולה להיות שלמה בלי הצד השני לו אנו אמורים להגיב. אם נבין את הצורך שלו ואת המטרות שלו בקונפליקט נוכל לקבל מספיק מידע שיעזור לנו לבחור את התגובה הנכונה.כמובן שלמכתחילה המידע הזה יהיה בידינו עלינו לשפר את יכולת ההקשבה.

אז מה בעצם דרוש לנו בשביל לשפר את יכולת ההקשבה? כאן נכנס מימד נוסף שהוא הלב הפועם של אימפרוביזציה וזה ריכוז, להיות בכאן ועכשיו, לנתק את עצמך מהכל ולהתרכז בסיטואציה. היכולת שלנו להפוך את המוח לכלי מחודד תלויה ביכולת שלנו להיות מרוכזים במצב אם נהיה מרוכזים נוכל גם להקשיב וגם להגיב נכון.

סדנת אימפרוב מאפשרת לנו ללמד את המוח לייצר את אותם קשרים שדרושים לפעולה באופן זריז יותר. לאלתר בצורה יותר טובה, זה אומר גם להגיב יותר מהר ולא פחות חשוב להגיב במענה שגם בדיעבד היינו בוחרים בו .את כל הקסם הזה אנחנו עושים בעזרת תרגילים.

תרגילים שבעצם מעמיסים על המוח ומתרגלים אותו לעבוד גם יותר מהר וגם יותר יעיל. לדעת להקשיב לסביבה ולקבל את הרעיונות ממנה, להפיק בצורה מושלמת כמעט את הבחירה הכי נכונה לתשובה. התרגילים הם בעצם סוג של תרגילי תיאטרון סימולציות שמדמות מצבים מהחיים בסביבה בטוחה, סוג של חממה בה היינו רוצים לבחון את עצמנו כיצד היינו מגיבים באותם מקרים בחיים האמיתיים.

המתרגל מכניס את עצמו לתוך קונפליקט מדומה. במהלך חיינו אנחנו כמעט ולא מתרגלים אלתור בתוך קונפליקט. וכשמגיע רגע של התמודדות אנחנו מגיעים אליו לא מוכנים, לא מרוכזים, לא קשובים ואז מה שקורה זה שמכיוון שאנחנו לא רגילים לאלתר ולאמץ את המוח שלנו לבחור את התשובה הכי נכונה ברגעים כמו נגיד ראיון עבודה אנחנו בחוסר ריכוז עונים תשובות שאחרי זה אנחנו עלולים להתחרט עליהם.

אז לסיכום, הגדרה של אימפרוביזציה היא בעצם פעולה ספונטנית, יצירה חדשה ללא חשיבה מוקדמת. את סדנת האימפרוביזציה ניתן לדמות כחדר כושר למוח בעזרתה ניתן לאמן אותו ליצור באופן בלתי מתוכנן פעולות באופן מהיר ויצירתי יותר.

 

אימפרוביזציה
bottom of page